Gulsot er en gul misfarvning af et nyfødt barns hud og øjne. Gulsot opstår fordi barnets blod indeholder et overskud af bilirubin (et gulfarvet pigment af røde blodlegemer).
Er gulsot farligt?
Gulsot er en helt almindelig tilstand, især hos for tidligt fødte børn. Gulsot hos nyfødte opstår normalt fordi babys lever ikke er moden nok til at slippe af med pigmentet bilirubin. I nogle tilfælde kan en underliggende sygdom forårsage gulsot.
Hvor længe varer gulsot?
Hvis tilstanden opstår, så sker det normalt 2-3 døgn efter fødslen. Almindeligvis varer gulfarvningen ca 1 uge. Hvis barnets hud stadig er gullig efter 10-12 dage, bør du kontakte lægen. Han eller hun vil afgøre om et besøg på sygehuset er nødvendigt. På sygehuset vil man forsøge at måle niveauet af bilirubin i blodet ved hjælp af et apparat, som kan registrere stoffet blot ved kontakt med huden. Undertiden vil man tage en blodprøve fra barnet for at få en nøjagtig måling. Lægen og sygeplejersken vil i hvert tilfælde vurdere, hvor alvorlig tilstanden er, og dermed hvilken type måling og eventuel behandlingsform der er nødvendig i jeres barns tilfælde.
- fra 49 DKK
- fra 49 DKK
Er behandling nødvendigt?
Hos spædbørn med gulsot er behandling ofte ikke er nødvendigt. Der kan dog være tilfælde, hvor behandling er nødvendig. Hvis gulsot ikke forsvinder af sig selv, er det vigtigt, at få barnet behandlet. Et højt bilirubin niveau (svær gulsot) og utilstrækkelig behandling kan i værste fald forårsage hjerneskade.
- fra 49 DKK
- fra 49 DKK
Hvordan behandler man gulsot?
Det gør man vha. lysbehandling (lysterapi). Barnet placeres under særligt lys i det blå-grønne spektrum. Lyset ændrer formen og strukturen af bilirubin molekylerne på en sådan måde, at de kan udskilles i barnets urin og afføring.
Under behandlingen vil barnet kun have ble og beskyttende øjeklapper på. Lyseterapien kan suppleres af en lysemitterende pude eller madras.
Andre behandlingsformer
Når en nyfødt har gulsot så kan det være relateret til forskelle i blodtype mellem mor og barn. Dette kan resultere i at babyen optager antistoffer fra moderen. Antistofferne bidrager til nedbrydningen af blodceller. Her kan en transfusion af immunglobulin – et blodprotein, der kan reducere niveauet af antistoffer være løsningen. Det kan nedsætte gulsot og mindske behovet for blodtransfusion.
I meget sjældne tilfælde kan en blodtransfusion være sidste udvej når svær gulsot ikke reagerer på andre behandlingsformer. Dette indebærer at der gentagne gange tappes små mængder blod, hvorefter bilirubin og antistoffer fortyndes inden blodet igen overføres til spædbarnet.