Der sker hele tiden større og mindre ændringer i rådene og anbefalingerne til, hvad der er bedst for spædbørn og små børn at spise og drikke. Dagens bedsteforældregeneration gav deres spædbørn lidt kamillete engang imellem, hvis de græd meget eller havde problemer med maven. Det råd giver man ikke til forældre til småbørn i dag.
Babyer 0-6 måneder og te
Når du brygger en kop te, så er der over 99% vand i koppen. Resten er en blanding af mineraler, antioxodanter, koffein og smag af, hvad det nu er for en te, du har brygget. Det er bare sådan, at selvom noget af dette inhold har rigtig gode egenskaber for menneskekroppen, så har at lille barn ikke brug for anden væske end modermælk/erstatning i de første 6 måneder af dets liv. Modermælk/erstatning er sammensat således, at det dækker barnets behov for væske, vitaminer og mineraler.
Mindre plads til modermælken
Hvis barnet får te, så er der, i sagens natur, mindre plads i den lille mave til mælken, og på denne måde får barnet ikke den samme næring til kroppen, som det ellers ville have fået. Te indeholder som sådan ikke noget næring, og værdien af den mængde af gode stoffer, som barnet måtte få ind med teen, overstiger ikke mælkens næringsværdi.
Kan kamillete afhjælpe kolik?
Man troede engang på, at kamillete kunne afhjælpe kolik hos spædbørn, men amerikanske undersøgelser viser, at det er meget tvivlsomt, om te kan have nogen som helst effekt på kolikbørn – desværre. Så barnegråd er heller ikke noget godt argument for at give det helt lille barn te i flasken i stedet for mælk. Ifølge Sundhedsstyrelsen behøver dit barn intet andet end mælk i sine første 6 måneder, og denne anbefaling gælder for flere andre EU-lande, herunder Storbritannien.
Må børn over 6 måneder drikke te?
Det korte svar er ’ja, det må de gerne’. Men som med næsten alle andre emner, der har med småbørn at gøre, så er der forholdsregler, som man skal tage, når man giver sine små børn te. Kaffe, te, cola, kakao er blandt de fødevarer, som indeholder koffein. Koffein er et stimulerende stof, som påvirker centralnervesystemet. Det påvirker voksne såvel som børn, men børn er mere udsatte grundet deres lavere kropsvægt. Overforbrug kan bl.a. føre til søvnbesvær, forhøjet blodtryk, rysten, hovedpine og koncentrationsbesvar.
- fra 49 DKK
- fra 49 DKK
Hvor meget koffein må børn indtage?
Børn og unge bør højst indtage 2,5 mg koffein pr. kg. kropsvægt. Sort te indeholder ca. halvt så meget koffein som kaffe. En almindelig kop kaffe på ca. 2 dl indeholder omkring 100 mg. Når så en kop sort te indeholder halvdelen, nemlig 50 mg koffein, så skal barnet altså veje 20 kg, hvis det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt at give det en god kop sort te at slubre. Småbørns vægt når tidligst 20 kg i 3-årsalderen! Men vent nu lidt – der findes mange forskellige typer te, og den sorte te indeholder mere koffein end alle de andre.
De bedste typer te til børn
Grøn te indeholder omkring 1/10 af den koffein, som man ville indtage ved at drikke en almindelig kop kaffe, altså ca. 10 mg. Hvid te indeholder endnu mindre, og faktisk er hvid te ofte mildere i smagen end grøn te samtidig med, at den stadig indeholder gode antioxidanter. Kamillete er også god til børn og indeholder heller ikke særlig meget koffein. Kamilleteen kan være et godt hjælpemiddel til børn med tilstoppede næser og svælg om vinteren. Den røde te – rooibos-teen – er også et rigtig godt valg til de små. Den er koffeinfri og indeholder ikke særlig meget garvesyre. Derfor er den slet ikke bitter for de små at drikke og behøver ikke at blive sødet.
Sukker, honning eller sødemiddel i teen
Du kan bruge en smule sukker i teen, hvis dit barn foretrækker en af de mere bitre tetyper, men det er naturligvis best at lade barnet drikke den usødet. Sukkeret er tomme kalorier og skidt for barnets tænder. Da koffein er et stimulerende og opkvikkende stof, så vil du måske opleve, at dit barn bliver lidt rastløst. Hvis det så samtidig får sukker i teen, kan dette forstærke effekten af rastløshed og gøre barnet mere uroligt. Hvis du tilsætter lidt mælk i teen, så vil det fjerne meget af bitterheden.
- fra 49 DKK
- fra 49 DKK
Kunstige sødemidler
Det er en god ide at holde sig fra kunstige sødemidler, når du søder dit barns te. Hold dig til det naturlige. Specielt skal du undgå sødemidlet aspartam, da det mistænkes for at kunne give mavesmerter. Nogle mener, at det ligefrem skulle være kræftfremkaldende, men der findes ikke nogen dokumentation for denne påstand. Aspartam findes i mange fødevarer som eksempelvis tyggegummi, lightprodukter og billigere mærker af saftevandskoncontrat. Alternativt kan du bruge sødemidlet stevia, da dette er et naturligt, plantebaseret sødemiddel, hvorimod aspartam er kemisk fremstillet.
Alternativ til kunstige sødemidler
Endelig kan du også bruge lidt honning i teen, men husk at dit barn skal være over 1 år gammelt, før det må få honning. Det skyldes, at honning kan indeholde nogle bakteriesporer, som små børn ikke kan tåle, men som er ufarlige for større børn og voksne. Honningen har fordele, som almindeligt sukker ikke har. Honning har en antibakteriel og antiinflamatorisk effekt, og det kan oversættes til et godt angreb og lindrende smørelse til en øm hals i den mørke tid.
Vær opmærksom på typer af te med kanel og stjerneanis
Afslutningsvis vil vi lige lade nogle bemærkninger falde om to bestemte typer af te. Der findes te, som indeholder kanel. Det er eksempelvis chai-te og forskellige slags julete med krydderier. Kanel er et dejligt krydderi, og det er godt i te såvel som på havregrød og risengrød. Fødevarestyrelsen anbefalder dog, at du holder igen med kanelet til de mindste børn på 1-2 år. Kanel indeholder stoffet kumarin, som kan føre til leverskader, hvis man indtager det i store mængder. Naturligvis tager dit barn ikke skade af kanel på sin risengrød. Anbefalingen lyder blot på at være opmærksom på dit lile barns indtag af kanel, hvis det spiser eller drikker kanel på daglig basis.
Te med stjerneanis
Den sidste kommentar vedrører også te. For at være på den sikre side bør du undgå at give dit barn urtete, som indeholder stjerneanis. Kinesisk stjerneanis er ufarligt for børn, men japansk stjerneanis kan indehold spor af stoffer, som er giftige for små børn, og de to typer anis blandes undertiden sammen i te. Te med stjerneanis til børn er forbudt i USA af samme årsag. Det er ikke sikkert, at du vil støde på denne type te i Danmark, men rådet er værd at huske, ikke desto mindre.
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.