Bæresele og babyslynge – Koalavikle, strækvikle eller ringslynge?

kategori: Udstyr | 0

mand-med-babyslyngeEn lille ny baby kræver masser af kontakt og kropslig nærhed, og til dette formål egner bæreseler og skynger sig jo ganske godt. Slynger og seler kan være rigtig gode hjælpemidler til mor og far, og de kan samtidig give en god tryghedsfornemmelse til baby. Men som med meget andet udstyr der skal bære og give støtte til det spæde barn, er det en god ide at oplyse sig selv om produkterne på forhånd, da man har med et lille menneske at gøre, hvis knogler og muskler har brug for ekstra varsom behandling.

Bedst for baby

Babys ryg og muskulatur er ikke særlig stærk så længe hun er spæd, og hun træner den bedst ved at ligge på maven, hvor hun øver sig i at løfte hovedet og række ud efter genstande omkring hende. Sådan motiveres hun til at blive stærkere og mere mobil. På gulvet har hun mulighed for at være aktiv, mens hun i sele, stol, bil eller andre steder kun kan forholde sig passivt. Pointen, som flere sundhedsplejersker påpeger, er, at du skal være opmærksom på, at når du bærer baby i bæresele og babyslynge, så er de ikke er de eneste tidspunkter, hvor baby sidder passivt, og hvor ryggen eventuelt belastes. Andre steder er eksempelvis autostolen og skråstolen. Den spæde rygsøjle kan ikke tåle mange timers ophold i disse ’redskaber’, og ofte sidder baby der længere tid, end du regner med. Derfor skal du tage det hele med i din beregning, hvis du bærer baby i sele eller slynge. Det er også vigtigt med pauser ind imellem opholdene i sele og slynge. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal man vente til baby er et par uger gammel, inden man sætter hende i et bære-hjælpemiddel.

Babyslynge

babyslyngeNår baby er blevet 4-5 uger gammel, og du gerne vil bære hende rundt tæt på dig, så kan du med fordel starte med en babyslynge. Som nævnt ovenfor så er det babys ryg, der skal bære vægten fra krop og det store hoved, så snart hun kommer op i noget, der ligner siddende stilling. Små børns hoveder er meget store i forhold til resten af deres krop. Dette ændrer sig naturligvis, som børnene bliver ældre, men mens de er helt små, skal hovedet have meget hjælp. Nakkemusklerne kan endnu ikke hjælpe til, og derfor er en slynge den bedste måde at bære det helt lille barn rundt på. En babyslynge giver nemlig mulighed for at baby kan ligge ned på siden i en stilling, der minder om ammepositionen. Mens du bar hende i maven, så lå baby i fosterstilling med bøjede ben og krummet ryg. Når du lægger hende i slyngen, så skal du søge for, at hun ligger behageligt med hovedet i forlængelse af den krummede ryg. Det er også denne stilling, der gør, at du kan amme hende, mens hun ligger i slyngen.

Koalavikle, strækvikle, ringslynge og andre typer af babyslynger

Der findes flere forskellige typer af babyslynger, og det er både babys og din krop der afgør, hvilken slynge der er den bedste for jer. Nogle foretrækker strækmateriale til deres slynge, og denne slynge kaldes ofte for en vikle, en strækvikle eller en koalavikle. Den bæres over begge skuldre og bindes rundt om kroppen. Andre foretrækker en ringslynge, som er en slynge, der kun bæres over den ene skulder på tværs af kroppen. Heri ligger baby som i en art hængekøje – dog stadig på siden og med krum ryg. Du skal være opmærksom på, at det er lidt hårdere ved din egen ryg at bære en ringslynge over den ene skulder, end det er at bære andre typer slynger over begge skuldre.

Vejledning i brug af strækvikle:

Vejledning i brug af ringslynge:

Bæresele

Baby bliver hurtigt stærkere i ryg og nakke, og allerede når hun er 4-5 måneder vil hun have god kontrol over sit hoved. Dette er dermed også tidspunktet, hvor du kan begynde at skifte fra en babyslynge til en babysele, hvor baby sidder mere ret op. Jo ældre baby bliver, jo mere vil hun også veje. Derfor skal bæreselen yde god støtte til babys ryg, nakke og hoved. Det er også vigtigt, at selen sidder godt på din egen krop. Selen skal helst bæres både om dine skuldre og dine hofter.

I denne video kan du lære, hvordan du hurtigt og sikkert får din baby om på ryggen i en bæresele:

https://www.youtube.com/watch?v=n928442GB8k

Hvordan skal barnet vende?

Når du starter med babyselen kan der være en god ide at vende baby så hun har sit ansigt mod dit og ryggen mod verden – så at sige. Det skyldes at det kan virke overvældende for hende med alle de nye indtryk, som hun nu pludselig skal tage ind. Hvis hun ser dit ansigt, når I sammen går rundt omkring, så giver det hende tryghed. Når hun vænner sig til selen, så kan du dreje hende, så hun bedre kan se det hele.

Hvor længe må barnet sidde i selen?

Selvom baby har fået bedre hovedkontrol, så skal du stadig være opmærksom på, hvor lang tid hun tilbringer i siddende stilling i hjælpemidler. Det er bedst, hvis du kan nøjes med ½ – 1 time ad gangen. Der er jo først når hun er 8-9 måneder gammel, at hun vil være i stand til at sidde selv uden hjælpemidler, og dermed også første her at hendes krop egentlig er stærk nok til at sidde over længere tid.

Hvornår kan babyslynger og bæreseler anvendes?

Den første måned af babys liv bør du ikke bruge sele eller slynge, nå du skal bære hende. Sørg i stedet for en barnevogn i et let materiale og med god affjedring samt punkterfri hjul, hvis du skal have baby med i skoven. Start med en babyslynge, da en slynge tager bedst hensyn til babys svage ryg og nakke. Gå ikke over til bæreselen før baby har opnået en god hovedkontrol, men sørg da stadig for at selen yder god støtte til hendes hoved og nakke. Helt små børn skal have mange pauser imellem ophold i siddende stilling, og det anbefales at små børn ikke sidder mere end ½ – 1 time ad gangen, så længe de ikke selv kan komme op i siddende stilling. I pauserne er det bedst for baby at ligge på maven på et tæppe eller en måtte på gulvet.

De fleste slynger kan anvendes fra barnet et nyfødt, og til det vejer 10-12 kg. Bæreselerne kan bære lidt mere og kan bruges til børn helt op til 3 år.

Dine egne erfaringer

Har du selv erfaring i at bruge bæresele eller babyslynge, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv dine egne personlige erfaringer med udstyret herunder.

Facebooktwitter

Skriv et svar