Kemiske stoffer som gravide og forældre til småbørn bør vælge fra

kategori: Graviditet, Sundhed | 0

Kemiverdenen er uigennemskuelig. Hvordan skal os almidelige dødelige lægfolk kunne overskue, hvad der er farligt, og hvad der er helt ok? Det fulde overblik er kun nogle ganske få forundt, men her vil vi tage fat på nogle stoffer, som du måske har set på deklarationer eller hørt omtalt før, og sandsynlighvis vil møde igen.

Parabener

parabener-kemisk-strukturParabener i cremer og kosmetik har fået en del opmærksomhed, og Miljøstyrelsen fortæller, at hele sagen startede allerede i 2004, da kosmetikindustrien ikke var i stand til at dokumentere, at diverse produkter indeholdende parabener overholdt specifikke sundhedsstandarder.

Parabener er generelt mistænkt for at have en hormonforstyrrende virkning, og især helt små børn er udsatte. Det vil sige, at nogle parabener har vist sig at have en effekt i levende organismer, som minder om det kvindelige kønshormon østrogen. Andre parabener er mistænkt for at have en negativ effekt på mænds evne til at få børn. Det er specielt gravide kvinder og helt små børn, der er senitive overfor hormonforstyrrende stoffer.

Desværre kan man ikke konsekvent sige, at alle parabener er farlige. Det ville have været en hel del nemmere, hvis det var tilfældet. Der forskel på kemisk opbygning, koncentration af stoffet i produktet, hvilken type produkt der er tale om, og hvem der anvender produktet. Derfor er det heller ikke alle parabener, der er forbudt i Danmark.

Parabenerne bruges som konserveringsmidler, og nogle af dem er faktisk vurderet til at være harmløse. Det gælder for de lovlige methyl- og ethylparaben.

Derimod har man vurderet, at isopropyl-, isobutyl-, phenyl-, benzyl- og pentylparaben udgør en risiko eller er forbundet med stor usikkerhed – de er derfor ulovlige. Dette gælder hele EU.

Der findes en tredje type parabener,propyl- og butylparaben, som er tilladte i de fleste produkter. Dog må de ikke anvendes i produkter til at rense babys numse med, og de er generelt uønskede i produkter til børn under 3 år.

Grundet den meget negative omtale af parabener – noget begrundet, ander overdrevet – har mange creme- og kosmetikproducenter valgt at fremstille deres produkter uden parabener. Mange produkter anvender dog andre konserveringsmilder. Ofte vil det fremgå tydeligt på produktet, hvis det ikke indeholder parabener – og hvis det helt er uden konserveringsmidler.

Organiske opløsningsmidler

maler-pencilSom navnet angiver, så bruges disse stoffer til at opløse nogle andre stoffer. Desværre er det langt fra altid, at ting bare kan vaskes rene i helt almindeligt vand. Du kender naturligvis benzin, terpentin, petrolium og acetone  – du bruger sikkert ofte en eller flere af dem. Husholdningssprit er en andet eksempel. Mange organiske opløsningsmidler har en dragende duft. Tænk bare på benzin. Paradoksalt nok hører de til nogle af de mest farlige stoffer. De fordamper let, og de kan optages gennem huden. Disse (de nævnte og mange andre) opløsningsmidler kan føre til hjerneskader. Igen er gravide kvinder særligt udsatte. Opløsningsmidlerne findes i mange produkter, og et af dem er maling. Derfor skal du overveje en ekstra gang hvilken type lyserød eller lyseblå maling, du ruller på væggen, når der er to streger på graviditetstesten. Gå alternativt efter vandbaseret maling, som du dog stadig skal være opmærksom på brugen af som gravid kvinde (mere om vand/oliemaling og forholdsregler, se Miljøstyrelsen). Selv med sidstnævnte type maling skal du sørge for god udluftning, når du maler – og eventuelt en maske. Vi vil gøre opmærksom på specielt to opløsningsmidler, som er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer: Toluen, som mistænkes for hormonforstyrrende virkning; og Styren, som mistænkes for at være forbundet med flere risici. I øvrigt gæler det for opløsningsmidlerne, at de er stærkt miljøbelastende.

Parfumer og duftstoffer

Det er ingen nyhed at du skal være opmærksom på parfumestoffer i produkterne på badeværelseshylden. Oftest står parfumestofferne sidst på listen med ingredienser på produktet. De kan gå under flere navne: parfum, parfume eller aroma. Når vi ser på disse navne, så kan vi godt regne ud, hvad der er tale om. Desværre er der rigtig mange navne på kemiske stoffer, der bruges til at få produkterne til at dufte dejligt. Et af dem er Limonene (også kaldet Limonen eller d-Limonen); et andet er Citral. Disse to – og 26 andre – er det, som man kalder ’deklarationspligtige’ i Danmark (se igen Miljøstyrelsens site). Det betyder, at de er forbundet med allergi. De to duftstoffer, som vi nævner her, er ligeledes på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. De er stærkt allergifremkaldende selv i små koncentrationer.

Cremer, frugt og sol

Nej, vi skal ikke tale om solcreme. Det kunne man ellers godt tro, men du kan læse om solcreme andetsteds her på siden. I stedet skal vi her til slut tale om noget, der ikke får nær så meget omtale som solcremer. Vi er midt i sommerperioden, og hvis du er gravid, har du sikkert fået at vide, at du skal passe lidt på med solen, da din hud er ekstra følsom overfor de herlige stråler. Det vidste du nok godt. I stedet vil vi spørge dig om noget – er du faldet over produkter, der markesføres som indeholdende AHA? Det kan være anti-age produkter, opstrammende cremer eller olier? Du har måske hørt om AHA cremer fra Beauté Pacifique eller AHA kompleks fra Melissa? Begge er danske mærker, og vi skælder ikke ud på dem, for AHA-stoffer er ikke forbundet med sundheds- eller miljørisici. Vi vil bare fortælle dig, der er gravid, at bag AHA gemmer sig alfa-hydroxy-syrer, eller blot frugtsyrer. Du skal være opmærksom fordi stofferne kan gøre din hud ekstra følsom over for sollys og solskoldninger. Det synes vi er et godt tip, da det jo egentlig betyder, at du skal være dobbelt OBS på solen, hvis du bruger produkter med frugtsyrer, mens du er gravid.

 

Hvilket stof taler vi om? Hvorfor taler vi om det?
methyl- og ethylparaben  Disse parabener er blever vurderet fri for sundhedsrisici i tilladte koncentrationer og er derfor lovlige i Danmark
isopropyl-, isobutyl-, phenyl-, benzyl- og pentylparaben Nogle af stofferne er forbundet med hormonforstyrende virkning, og andre er mistænkte. Forbudte i EU
propyl- og butylparaben Disse parabener er tilladte i bestemte koncentrationer i produkter til voksne, som sagtens kan tåle dem. Dog ikke i produkter til helt små børn, fordi små børn er meget følsomme.
Organiske opløsningsmidler (bl.a. Toluen og Styren) Fordi der generelt ikke er meget posivit at sige om dem. Du skal være meget opmærksom på disse stoffer, når du er gravid og har små børn. Vi taler alt fra hormonforstyrrelser til hjerneskader! Vær ekstra OBS på eksempelvis maling af børneværelset!
Parfumestoffer (bl.a. Limonene og Citral) Fordi børn er meget sensitive overfor parfumestoffer, og de kan findes selv i produkter til børn. Nogle parfumestoffer er stærkt allergifremkaldende.
Frugtsyrer/AHA (alfa-hydroxy-acids) Fordi brug af produkter, der indeholder AHA, gør din hud ekstra følsom overfor sollys. Dobbelt op på solhat og solcreme til dig i lykkelige omstændigheder!

 

Facebooktwitter

Skriv et svar