Hvad betyder det, når baby laver krampebevægelser eller gør sig selv stiv i kroppen?

kategori: Sundhed | 0

Der er naturligvis masser af ting, som kan genere baby, og som gør, at du skal en tur forbi lægen, før du får ro i sindet. Der er heldigvis også mange andre ting, der er ganske fredelige, og som du ikke skal bekymre dig over.

Spædte muskler og anstrengt stilling

Du har måske oplevet, at din baby nogle gange gør sig selv helt stiv i kroppen ved at spænde meget i sine muskler. Nogle gange sker det i siddende stilling, hvis din baby er gammel nok til at kunne det, men de fleste gange ligger hun ned på gulvet, i sengen eller på puslepuden. Det kan godt se ud som, at hun gør det, fordi hun har ondt i maven eller luft i maven og derfor prøver at presse. Hendes arme er strakte ned langs hendes mave og hænderne rører ved lårerne på forsiden af bleen. Hendes ben er let bøjede og meget spændte. Sådan ligger hun og nærmest arbejder i denne meget anstrengte stilling. Det kan hun gøre i et par minutter eller noget længere. Hvad er det lige, der sker? Når man er mor og har en lidt for livlig fantasi, så kredser tankerne hurtigt om alt muligt frygteligt lige fra kramper til spastisk lammelse. Men frygt ej. Hvis dit barns opførsel ligner den, som er beskrevet ovenfor, så er det højst sandsynligt ikke noget farligt. Tværtimod er det meget normalt hos småbørn. Dit barn laver det, man kalder for selvstimulering.

Selvstimulering

Selvstimulering er en slags onani. Det kan være svært at forholde sig til, at baby pludselig begynder på sådan noget. Her er det vigtigt, at huske på, at barnet ikke ved, hvad det har gang i, og det kan endnu slet ikke forstå eller forbinde det til noget, der tilnærmelsesvis ligner voksne menneskers seksualitet. Børn gør det udelukkende fordi det føles rart, selvom det ser meget anstrengt ud.

Hvorfor selvstimulerer børn?

baby-selvstimuleringDer kan være flere årsager til, at børn selvstimulerer. Én af årsagerne er kedsomhed. Hvis baby keder sig, så kan selvstimulering virke som den eneste mulige aktivitet. Hvis det skyldes kedsomhed, så vil du opleve, at baby stopper i det øjeblik du sætter dig ved hende med noget spændende legetøj eller en iPad med hendes yndlingstegnefilm. Det kan også være, at hun har brug for at slappe af i kroppen. Her kan du tage hende op til dig og vugge hende lidt i armene eller give hende et varmt bad inden sengetid. En trejde årsag kan være, at hun mangler kropslige stimuli. Det kan du let løse, ved at give hende lidt massage på kroppen og nulre hendes hænder og fødder. Du kan også bruge lidt ekstra tid på tandbørstningen med den bløde tandbørste og eventuelt forsøge med en elektrisk tandbørste. Måske synes hun, at den er behagelig og sjov at få børstet tænderne med.

Hvor længe varer selvstimuleringen typisk?

baby-krampeDet er meget forskelligt hvor ofte, baby vil selvstimulere. Det kan sagtens komme i perioder på nogle uger, hvor baby gør det rigtig meget hver dag. Så holder hun måske pludselig op og bliver bedre til at aktivere sig selv og finder andre måder at slappe af på.

Som nævnt er denne adfærd meget normal hos småbørn, og det er i orden, at baby gør det en gang imellem. Men du må også gerne forsøge at få baby til at stoppe, hvis du føler, at hun gør det for meget. Hun kan nemlig godt blive meget fjern og svær at komme i kontakt med, og det er naturligvis ikke optimalt. Når hun er i gang med noget, som er rart, og som skal få hende til at slappe af, så kan kun også godt blive vred, når du vil have hende til at stoppe. Det er også normalt, og hun bliver hurtig god igen, hvis du sætter dig ned for at lege med hende eller tager hende med på gåtur. Massagen og badet (og eventuelt tandbørstningen) vil også reducere hendes behov for selvstimulering.

Facebooktwitter

Skriv et svar