Når dit barn skal til at vænnes af med enten flasken eller amningen, så lyder langt de fleste anbefalinger, at du skal starte med at lave forskellige former for vælling eller grød. På dette tidspunkt er baby 5-6 måneder gammel. Den allerførste faste føde, som baby får, skal helst være helt uden klumper. Grød eller vælling uden klumper kan man lave af forskellige slags mel. Det kan eksempelvis være rismel, hirsemel eller majsmel. De tre meltyper har konsistens som almindelig hvedemel, men de har flere næringsstoffer. Meltyperne dufter forskelligt, og selvom det måske lyder lidt kedeligt, så dufter melet rigtig godt. På den måde lærer dit barn også forskellige smage at kende. Fremgangsmåden er helt enkel. Du skal bare bruge mel, vand og lidt smør, så længe baby er helt lille (omkring 6 mdr.). Du kender bedst selv din babys appetit, og når baby begynder at tage imod grøden, så finder du hurtigt ud af, hvor stor en portion du skal lave. Du skal ikke salte grøden, for små børn med en lille kropsvægt har ikke godt af salt. Man kan lave grøden meget tynd eller lidt tykkere alt efter, hvad baby helst vil have. Når din baby bliver et par måneder ældre, så må han eller hun begynde at spise stort set alt det, som vi voksne spiser (der er dog vigtige undtagelser, såsom nødder og honning). Det betyder også, at der er lidt flere muligheder for spændende mad til din baby. Maden skal stadig have konsistens af grød eller alternativt være meget findelt.
Morgenmad til den lille
Morgenmaden kan eksempelvis være havregrød kogt på vand og mælk eller mælk alene. Det er stadig en god ide med en smørklat i stedet for salt. Hvis du ikke synes, at din baby skal have sukker på sin mad allerede nu, så kan du gøre godt brug af frugtmosen igen. Æblemos eller bananmos er rigtig godt som ‘sødemiddel’ til grød når baby skal have sin morgenmad. Du kan blande mosen i grøden eller komme den ovenpå. Du kan gøre det samme med hirseflager eller risengrød.
Middagsmad til baby
Man behøver ikke nøjes med at lave grød af mel. Man kan også lave grød af grøntsager. Kog eksempelvis kartofler og gulerødder og mos med en gaffel eller put i kogte grøntsager i en minihakker når baby skal have sin middagsmad. Selvom man har lyst til at salte maden en smule, så er det bedre med en skefuld smør, som jo også indeholder salt og samtidig giver baby gode fedtstoffer. Frugtmos er en god ide som en lille dessert.
Baby aftensmad
Det er også stadig en god ide at give barnet grøntsager. Du kan lave en lidt grovere mos og blande lidt kød eller fisk i mosen. Hvis din baby endnu ikke kan håndtere klumper i maden – og det er der masser af småbørn, der ikke kan – så brug minihakkeren eller en stavblender. Så er aftensmaden til baby klar på et øjeblik.
Et godt mellemmåltid til et lille barn, som er sensitivt overfor klumper i maden, er en hjemmelavet ‘smoothie’. Du kan bruge forskellige frosne eller friske bær (jordbær, solbær, blåbær e.a.), lidt havregryn, lidt mælk og eventuelt lidt yoghurt. Bland det sammen og giv det en tur med stavblenderen. Hvis smoothien har konsistens som yoghurt, så brug en ske. Hvis den er meget tynd, så kan du forsøge dig med en kop. Det er også god træning.
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.