Amning er et meget omdiskuteret emne. Både når det fungerer, og når det ikke gør. De fleste gravide og nybagte mødre har deres helt egen forestilling om, hvordan amningen skal foregå, hvor længe den skal stå på og ikke mindst hvorvidt barnet overhovedet skal ammes.
Når amningen ikke fungerer
Hvis man, mens man er gravid, går rundt med den indstilling, at man selvfølgelig vil amme sit barn, og amningen kommer godt i gang efter fødslen, så er alting som det skal være. Det er bare ikke altid, at det går så let. Der kan være mange forskellige årsager til, at amningen ikke fungerer. Det kan være alt fra rent fysiske og kroplige hindringer, som står i vejen for den succesfulde amning og til de mere psykiske aspekter.
For lidt modermælk?
Det kan være, at du oplever, at du ikke kan producere nok mælk til din baby. Mange jordemødre fortæller, at i langt de fleste tilfælde, så bekymrer man sig forgæves. Bare fordi barnet ofte vil have mad eller er utilfreds under amningen, betyder det ikke, at du ikke har nok mælk. I disse tilfælde er det ofte ammeteknikken, den er gal med. Eller også bruger barnet for mange kræfter på sin sut. Der er dog enkelte mødre, som faktisk har grund til at bekymre sig om lav mælkeproduktion. Årsager til lav mælkeproduktion kan være stofskiftesygdomme (specielt for lavt stofskifte kan medføre lav mælkeproduktion), sukkersyge, p-piller eller rygning.
Modermælk eller erstatning?
Som nybagt mor føler man sig ofte presset – både fra sig selv om omverdenen – til at få amningen til at fungere. Man kan være nervøs for at føle sig som en dårlig mor eller at blive anset som en, udefra. Det ubestridte faktum, når man taler om amning, er, at modermælk er bedre for baby end al anden føde og erstatning i barnets første tid. Når det er sagt, så er det bare nødvendigt at slå fast, at kvinder, som ammer, ikke er bedre mødre, end kvinder, som giver deres børn flaske. Den nære kontakt og berøring, som foregår mellem mor og barn under amning, kan lige så let og godt foregå, mens man giver sit barn flaske. Dette pres kan være utrolig svært at håndtere, hvis man rigtig gerne vil amme sit barn. Ikke nok med at man skal håndtere sin egen frustration og et barn, som er sultent og utilfreds en stor del af tiden – man skal også døje med andre menneskers dom over ens eget moderskab!
Når du har valgt ikke at amme
Det kan også være, at man har truffet en beslutning om, at man ikke vil amme sit barn. Det er der intet i vejen med, så længe man har tænkt grundigt over det og er sikker på, at det er den rigtige beslutning for dig. Det bør ikke være fordi, du har svært ved det hele og er bange for at bede om hjælp – for der står en hær af repræsentanter for alskens sundhedsfaglige discipliner klar til at give dig hjælp og gode råd. Hvis din beslutning om at give dit barn flaske giver mening for dig, så er det ikke en forkert beslutning. Derimod vil det give dig og dit barn udforinger, hvis du giver efter for andres pres. Din baby kan sagtens mærke dit ubehag og manglende lyst til at amme, og det vil selv blive utrygt og utilpas.
Alternativer til amning
Ligesom de problemer, der kan være forbundet med amning, kan være mangeartede, så kan du også have mange årsager til at vælge flasken til dit til barn frem for amning. Der kan være den praktiske årsag, at du har noget, som du gerne vil passe mens baby er lille, så du derfor er nødt til at dele madningen af baby med far. Det kan også være, at du bare føler et stærkt behov for at få din krop tilbage og helt for dig selv efter, i en lang periode, at have delt den med baby. Det er helt ok. Hvis du går rundt med denne følelse men alligevel gerne vil have, at dit barn får lidt modermælk, så har du – ligesom karrierekvinden i eksemplet ovenfor – muligheden for at bruge at brystpumpe. På denne måde kan du sætte flasker i køleskabet eller i fryseren til baby, uden selv at skulle sørge for madningen hver gang. Uanset hvordan du vælger at håndtere din bevidste beslutning om ikke at amme, så skal du være forberet på, at nogle mennesker omkring dig måske ikke kan forstå din beslutning. Det er vigtigt, at du husker på ordsproget ’godt moderskab sidder ikke i brysterne’. Det er din krop, din baby og det er jeres helt specielle forhold, som skal fungere optimalt, og du skal stole på, at du ved bedst.
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.