Med blødning tidligt i en graviditet menes der én eller anden form for blødning i løbet af svangerskabets første 12 uger. De fleste gravide kvinder vil blive nervøse, hvis der opstår en blødning i denne periode, da det i værste fald kan betyde spontan abort eller graviditet uden for livmoderen. Det slet ikke unormalt at bløde, selvom man er blevet gravid. Op til 30% vil bløde i varierende grad. Desværre forekommer spontane aborter også ganske ofte – også for omkring 30%. Derfor drager mange kvinder automatisk forbindelsen fra det ene til det andet.
Hvorvidt blødningen har eller får betydning for den fortsatte graviditet afhænger i høj grad af, hvornår den forekommer, og hvordan der ’ser ud’. Herunder beskriver vi kort de to typer af godartede blødninger, som er mest normale i den tidlige graviditet.
Hvis du har en forventning om, at du er gravid, men begynder at bløde på det tidspunkt, hvor du ellers skulle have haft din menstruation, så kan der være tale om den såkaldte implantationsblødning – når det befugtede æg sætter sig fast i livmodervæggen.
Du kan også opleve en blødning omkring tidspunktet, hvor nummer to menstruation ville være kommet, såfremt du ikke var gravid. Kroppen skal vænne sig til graviditeten, så derfor kan det godt tage et par måneder før kroppens normale menstruationscyklus er sat helt i bero.
De små blodkar ved livmoderhalsen er meget følsomme under en graviditet. Derfor kan der let gå hul på én af dem. Det kan ske ved samleje eller fysisk aktivitet, men det kan også forekomme selvom du sidder stille med en bog. Denne form for blødning viser sig enten som en lille smule frisk, lyst blod eller som lidt brunligt udflåd. Den forekommer ikke på noget specielt tidspunkt i cyklus, men afhænger af din krop og/eller dit aktivitetsniveau. Ved en gynækologisk undersøgelse kan din læge hurtigt se, hvor blødningen kommer fra.
Vi vil gerne gentage, at det ikke er unormalt at bløde, efter at du har fået konstateret en graviditet. Derfor skal du forsøge ikke at blive unødvendigt nervøs eller ked af det, før en læge har kigget på dig. Der findes beretninger om kvinder, der har styrtblødt og stadig gennemført deres graviditet. Ligeledes fortæller flere kvinder, at de har småblødt gennem hele deres graviditet, uden at det har haft nogen konsekvenser for deres barns sundhed. Sådanne tilfælde er dog sjældne.
Hvis du oplever én eller flere af følgende symptomer, så må du forberede dig på, at din nuværende graviditet måske ikke fortsætter, eller at det befrugtede æg har sat sig fast uden for livmoderen:
- Pludselig mørk, sej blødning, som ligner eller er kraftigere end almindelig menstruationsblødning, og som ikke forekommer på det tidspunkt, hvor du skulle have haft en menstruationsblødning
- Rigelig lys, frisk blødning
- Længerevarende brunligt udflåd (1 uge +), der slår over i blødning
- Blødning og tyngdefornemmelse i underlivet (hvis du før har født, så kender du denne fornemmelse fra dagene efter fødslen)
- Grumset, grynet blødning (der kan være tale om små, spredte hinderester)
- Blødning med større klumper og tydelige hinderester (udseendet og størrelsen på den afstødte graviditet afhænger af tidspunktet for aborten)
- Blødning og mavekramper
- Mavekramper og feber
- Manglende graviditetssymptomer (træthed, kvalme, ændrede spisevaner, brystspænding o.lign.)
Du bør kontakte din læge uanset graden og udseendet af din blødning. Hvis din blødning er godartet, så vil du få ro i sindet. Din læge vil eventuelt sende dig til en tidlig scanning gennem skeden, så du kan se, at din graviditet sidder, hvor den skal. Hvis du er mere end 6 uger henne, vil du også kunne få barnets hjerteslag at se på skærmen – naturligvis ’kun’ i form at små pixels, der blinker. Hvis der er komplikationer i forbindelse med din graviditet, såsom en graviditet uden for livmoderen, så er tidlig behandling afgørende. En sådan graviditet kan ikke overleve, og hvis den får lov at fortsætte sin udvikling, kan det være meget farligt for din fertilitet og dit helbred generelt.
Birgit hedegaard
Det er ikke omkring en gradivitet men på næsen